Markkinoiden historiaa
Tärkeitä kilometripylväitä
1994 – Kipinä syttyy
Isonkyrön kunta järjesti kesällä 1994 Asemiestapahtuman. Kunnan elinkeinoasiamies Aili Kumentola kysyi paikallisilta naisilta, josko he haluaisivat myydä tapahtumassa käsitöitään. Kauppa kävi. Tavaraa jäi vähän ylikin, joten naiset päättivät joulun alla avata Isonkyrön keskustaan joulukaupan, jossa myydä valmistamiaan käsitöitä ja leivonnaisia. Kipinä sekä joulukaupalle että kesämarkkinoille, oli syttynyt, eikä se vieläkään ole sammunut.
1995 – Nimen ja ajankohdan määrittyminen
Seuraavana vuonna päätettiin järjestää markkinat elokuussa Laurinpäivän aikoihin Vanhan kirkon kupeella. Nimeksi ehdotettiin Vanhan ajan markkinoita. Todettiin, että sen nimisiä markkinoita on useita. Isonkyrön historia ja Napuen taistelu vuonna 1714 viitoitti nimen valintaa; Isonkyrön 1700-luvun markkinat.
Markkinatoimikunta
Aluksi 1700-luvun markkinat järjestettiin kotiseutuyhdistyksen alajaostona, mutta vuonna 2018 perustettiin Isonkyrön 1700-luvun markkinat ry. Vetäjät ovat vaihtuneet, mutta puheenjohtajana on muutamaa vuotta lukuun ottamatta ollut nainen.
Kojujen ja tunnelman rakentaminen
Alusta asti oli selvää, että myyjille rakennetaan kojut. No, nyt tarvittiin miehiäkin! Ensimmäisinä vuosina kojujen pystytolppina olivat nuorten koivujen rungot. Muut rakenteet tehtiin lautatavarasta. Katoiksi vedettiin kestopeitteet. Vuosien myötä alueen rakentamista on helpotettu, kojurakenteet ovat toimivampia ja kevyempiä.
Myyjät koristelevat kojunsa niin, että rakenteet ja pressut eivät näy. Myyjät pukeutuvat vanhan ajan vaatteisiin. Näistä rakentuu leppoisan ”vanhahtava” tunnelma.
Tapahtuma kasvaa
Isonkyrön 1700-luvun markkinat ovat nykyään Isonkyrön kunnan suurin yksittäinen tapahtuma. Vierailijoita ja myyjiä on koko Suomesta.
Aluksi markkinamyyjät olivat kaikki paikallisia, mutta melko varhaisessa vaiheessa myyjiä ryhdyttiin houkuttelemaan laajemmalta alueelta. Kojuja rakennettiin enemmän ja markkinavieraita alkoi tulla kauempaa.
Yhteistyötä, kökkää ja talkoita
Ilman Isonkyrön eri yhdistyksiä ei markkinoita olisi mahdollista toteuttaa nykyisessä mittakaavassa. Isonkyrön kotiseutuyhdistys luovuttaa alueen markkinoiden käyttöön. Kojujen rakennus- ja purkutyöt ovat paikallisten Leijonien osaavissa käsissä. Partiolaiset toimivat tietullin kerääjinä. Metsästysseurat ja Kyrön Voima ohjaavat autot paikoitusalueille ja Zetor-miehet kuljettavat markkinavieraita markkina-alueelle. Napuen mamsellit sekä Napuen perinne ja tykki luovat vanhan ajan tunnelmaa. Tapahtuma toteutuksessa ovat mukana Isonkyrön kunta, seurakunta ja lukuisia paikallisia yhteisöjä,